http://www.zoofirma.ru/

Замки. Сент Міклош (Чинадієве, Мукачівський район, Закарпаття)

castle sent mikloshНевелике селище, яке ще півстоліття тому, до Другої Світової війни, називалось також «Сент Міклош», за назвою замку, який нині переживає своє відродження. Налічує цей замок не мало не багато, а  чотириста з гаком років. І хоча ззовні він не такий величний, як Мукачівський, чи навіть Ужгородський замки, однак свого часу був він охороною для місцевих мешканців. Адже в двоповерховому замку на горищі були складені стратегічні запаси пшениці, а в підвалах у разі нападу в потаємних приміщеннях могли переховатись молоді дівчата. Як і будь-яке оборонне укріплення, замок був розташований в місцині, де з двох сторін сама природа подбала про його неприступність ( з одного боку річка Латориця, з іншого – болото). Тому й веж у замку лише дві – східна і західна. Щоправда, за кілька століть річка трохи змінила своє русло, болота осушили. Нині від світу замок закриває звичайна будівля гуртожитку.

Незважаючи на те, що багато років замок був занедбаним, в ньому частково збереглися потаємні ходи в стінах, комини, підлога із обігрівом (як захоплено оповідав екскурсовод, збереглася вона з 15 століття).

Сьогодні замок орендовано приватною особою – мукачівським художником Йосипом Бартошом, який відроджує поволеньки старовинний палац, розташувавши в ньому невеличкий музей, де зібрано археологічні скарби кам’яного віку, скіфської доби, а також дев’ятнадцятого і двадцятого століть. На пленери сюди приїжджають художники не лише з України, а й з близького зарубіжжя. Не оминають і туристи. Особливо з Угорщини, адже для угорців це місце не лише історичну, а й національну цінність.

ilona zrini bartoshЗамок «Сент Міклош» був власністю Ілони Зріні, матері одного з борців за незалежність Угорщини у 18 столітті – Ференца Ракоці ІІ. Саме тут, за даними істориків, проводились політичні перемовини, таємні зустрічі. Має Сент Міклош і романтичну історію, яку із задоволенням слухають молодята і закохані пари. Саме під захистом Сент Міклоша виросло кохання Ілони Зріні та її другого чоловіка Імре Текелі, який теж, як і трохи пізніше син Ілони, воював за незалежність Угорщини.

("Ілона Зріні", художник Йосип Бартош)

автор - Леся Скорик © "Світ слова"

Додати коментар


Захисний код
Оновити

http://www.zoofirma.ru/