http://www.zoofirma.ru/

Беззаконня нового законопроекту про вищу освіту

Хочеш вчитися? Вважаєш, що вища освіта і диплом запорука твого майбутнього?

dyplom

Тож готуйся! І не до ЗНО з кількох предметів, яким лякали на початку навчального року - мовляв, застаріле, непотрібне, треба міняти. Із ЗНО помаленьку розібралися і залишили, адже не лише в Америці, але й у сусідній Росії незалежне тестування - вже звична річ.

До вищої освіти вирішили підійти з іншого боку - законодавчо-комерційно-арифметичного. У Верховній Раді України активно обговорюється законопроект "Про вищу освіту" (р.н. 7486-1), авторами якого є серед інших народні депутати О.Єфремов, О.Зарубінський, С.Ківалов.

Акції попереднього протесту прокотилися більшістю обласних міст України, адже плід законотворчої уяви народних обранців не лише дозволить скоротити  майже до нуля бюджетні місця, піднімати оплату за навчання на розсуд ВУЗу в будь-який час, але й зменшить кількість ВУЗів, погіршить їхній рівень акредитації.

Не можна не погодитись із тим, що за останнє десятиліття значно зросла кількість приватних вишів, та й існуючі намагалися по максимуму накрутити власний статус. Хто ж сперечатиметься, що акредитацію необхідно заслужити, що університет має мати вищий рівень за інститут, а останній - за коледж. Однак провідним критерієм за новим законом стали не викладацький склад, рівень знань чи досягнення студентів, а ... звичайна арифметика. За такою необтяжливою логікою достатньо 10 тисяч студентів, щоб гордо називатися університетом. Очевидно рахування нардепи не забули ще зі шкільної програми, тож і вирішили не навантажувати себе іншими критеріями.

Гострої критики законопроект зазнав не лише від нинішніх студентів, а й від багатьох науковців, державних мужів, наприклад, заступника голови Верховної Ради України Миколи Томенка, екс-міністра освіти Станіслава Ніколаєнка (який, до речі, і увів в Україні зовнішнє незалежне оцінювання).

Чим закінчаться парламентські дебати і студентські протести залежить від того, чи почують законотворці своїх наймолодших виборців. Залишається сподіватись, що необхідні зміни до законопроекту буде внесено. Інакше, з нинішньої інфляцією, диплом про вищу освіту стане не по кишені більшості молоді.

автор - Леся Скорик © "Світ слова"

Додати коментар


Захисний код
Оновити

http://www.zoofirma.ru/