http://www.zoofirma.ru/

Хозари чи печеніги? Нове в програмі ЗНО з української мови та літератури 2012

Новий навчальний рік приніс зміну не лише шкільної програми, а й програми зовнішнього незалежного оцінювання по багатоьм предметам. Детальніше можна ознайомитись: українська мова, література.

І якщо програма з української мови не дуже відрізняється від попередньої, то список текстів з літератури відчутно змінився. І наповнюючи сайт новими текстами, які тепер слід прочитати для складання ЗНО, я зіткнулася із цікавою проблемою.

В програму ввели уривки з "Повісті минулих літ". І якщо перші два досить легко можна знайти: про заснування Києва, про помсту княгині Ольги, то третій уривок - про напади хозар - викликав, напевно, здивування не в одної мене. Я добросовісно перечитала "Повість минулих літ". Відібрала все, що стосується хозар і не знайшла жодного слова про напад цього народу на Київську Русь чи будь-які племена, що до її складу входили. Є кілька згадок про те, що хозарам платили данину, але напади не описані й не згадані ніде. Отже...

Чи не помилилися укладачі нової програми зовнішнього незалежного оцінювання з української мови ті літератури 2012 року? Чи не сплутали вони хозар із печенігами?

Адже опис першого нападу печенігів на Київську Русь - це відома і яскрава легенда?

Цілком може бути. Тому в уривку про хозар, де я зібрала згадки про цей народ і його стосунки з Руссю, я вмістила також легенду про перший напад печенігів на Київ.

Чи виправлять цю помилку в програмі? Чи можливо автори-укладачі точніше вкажуть які саме напади малися на увазі і де можна знайти про це інформацію.

автор - Леся Скорик © "Світ слова"


автор - Леся Скорик © "Світ слова"

Коментарі   

0 #2 Мирослава 14.05.2012, 12:09
Ще є зміни, які Ви не вказали: замість М.Вовчок "Інститутка" цієї ж авторки тільки "Максим Гримач"!"Інститутка" йшла як позакласне. Й У. Самчука "Маруся" вилучили з програми. Натомість ввели "Тронка" О. Гончар.Принаймні так казала моя вчителька з літератури.
Цитата
+3 #1 woody 29.02.2012, 18:25
ПРивіт люди які писали програму до зно затупили бо напад хозарів не відноситься до повість минулих літ тому не випадково що про хозарів там нічого і не було !!!!!
Цитата

Додати коментар


Захисний код
Оновити

http://www.zoofirma.ru/