http://www.zoofirma.ru/

Битися як риба об лід

Битися як риба об лід у ролі прис.—

  1. Жити в тяжких матеріальних умовах, переборюючи нестатки, злидні і т. ін.

[Петро (до Грицька):] То з якцї речі ви повинні се робити мені? Хіба без мене мало є таких сіромах, що б'ються як риба об лід, з своїм безталанням і ніяк не виб'ються з гіркої нужди? Ви ж їм не помагаєте? (Мирний); [Іван:] Як живеш? Щось схудла ти, небого! [Молодиця:] Ех! Яке вже моє життя! Г орюю, б'юсь як риба об лід.. (Вас.); Тепер уже не тією стала волинська земля, на якій бився як риба об лід, дід Никифор, старенькі батько й мати [Василеві] (Інг.). Пор.: бйтися наче птах у клітці; бйтися з нуждою.

  1. Намагатися, силкуватися робити що-небудь складне, непосильне. Мені Романчук нагадує деякі громадські типи часів Руїни, може навіть він щиро бажає добра своєму краю, але не знає за що ухопитись і на яку ступить, через те кидається на всі боки та б'ється, як риба об лід (Л. Укр.); – Ми тут б'ємося, як риба об лід, але ж нас жменька,– хвилюючись розповідала Варвара.– От і вчора млин самоправно пустили. Чия ж це, як не куркульська робота? (Кир.); Парася відає фермами, Парася – член управління, Парася б'ється як риба об лід, але не скрізь їй вдається пробити той лід (Земляк),

Варіанти: битися як та риба. [Чирва:] Ох-хо-хо! Життя! Яка то важка річ. Отак і людина б’ється як та риба (Мик.). Пор.: битися як риба в саку.

Закріпи знання з тренувальними тестами!  
Запускаємо Youtube канал "Світу слова" - приєднуйся!
Ласкаво просимо в "Світ слова"

Додати коментар


Захисний код
Оновити

http://www.zoofirma.ru/