http://www.zoofirma.ru/

Як крізь землю провалитися

Як крізь землю провалитися в ролі обст. – раптово, безслідно зникнути; не повернутися.

Переходить день, минає другий, третій... як крізь землю (Мирон) провалився (Панас Мирний, Хіба ревуть, воли, як ясла повні?, 1949, стор. 189); – І коней не знайшли? – Ні, як крізь землю пішли всі семеро. Одного злодія піймали були з конем аж під Полтавою на ярмарку (Головко, Твори, т. II, 1957, стор. 8); Ну, хоч вішайся, хоч крізь землю провались на якийсь час, щоб усі ті злі язики примовкли (В. Козаченко); До якогось часу Яким Іванович вертівся тут .. і раптом як крізь землю провалився (Ю. Збанацький); — Мов крізь землю провалився Той співець — утік од лиха. (Леся Українка. Давня казка.)

Варіанти: ЯК (мов, наче і т. ін.) КРІЗЬ ЗЕМЛЮ ПРОВАЛИВСЯ.

І зник [чоловік] так само несподівано, як і появився. Я все хотів побачити його знову, щоб розпитати добре про тих богатирів, але він як крізь землю провалився (Легенди); — Люданський тілько що був тут і десь дівся, мов крізь землю провалився (М. Кропивницький); — Авторучка випала, мацав-мацав, наче крізь землю провалилась (В. Дрозд); Кума десь ділась, наче крізь землю провалилась (І. Нечуй-Левицький); Цілий день шукав дід ту ниву, а вона ніби крізь землю провалилася (3 журналу).

Синоніми: як корова язиком злизала; як вітром здуло; як у воду впасти (в 1 знач.) ; лизь злизав (у 1 знач.); як хап ухопив.

Повернутись до алфавітного покажчика  "Фразеологічного словника"

Ласкаво просимо в "Світ слова"

Додати коментар


Захисний код
Оновити

http://www.zoofirma.ru/