http://www.zoofirma.ru/

Ці проблемні африкати!

Африкати – це звуки, що злилися. Детальніше про них можна почитати тут. Але серед українських африкат є особливі – «дж» і «дз». І особливі вони, як не дивно не через вимову, транскрипцію чи правила, а через комп’ютерну програму для набирання текстів Word. Вже багато років я є користувачем комп’ютера і цієї програми, однак працювати з транскрипцією у Ворді довелося вперше. Ворогу не побажаєш!

Якщо із наголошеними голосними я більш-менш розібралася через вставку символів – добре що є мови, де голосні апріорі пишуться з наголосами, однак не всі ж голосні співпадають в українській та англійській чи чеській. Та це півбіди.

А от правильне зображення африкат мені так і не вдалося знайти. Адже дужечка в транскрипції «дж» і «дз» повинна бути над обома звуками, підкреслюючи їхню злитість. Однак розробникам  Ворда можливість такого явища очевидно не відома і ними не передбачена.

То ж мені доводиться користуватися підручними варіантами: [д͡ж], [д͡з ], проте, як самі бачите – вони далеко не ідеальні.

Тож якщо хтось знає як у Ворді правильно розташувати дужечку над двома літерами – буду вдячна за підказку.

автор - Леся Скорик © "Світ слова"

Теги: приголосні, зно, українська мова, фонетика, графіка, звуки, правила підрахунку звуків, голосні, уподібнення, фонетичний запис, транскрипція, тверді, мякі, африкати, дж, дз

Коментарі   

0 #4 Vlasnyk 25.05.2012, 19:11
В мене методом наукового тика так і виходило, поглянь вище в тексті. Та в тому ж і проблема, що дужку треба розмістити над обома звуками.
Цитата
0 #3 Vlasnyk 25.05.2012, 19:09
Дякую, Олександре, просвітив. З наголосом розібралась. :lol:
Чи маєш якісь ідеї щодо дужечки над [дж], [дз]?
Цитата
0 #2 Олександр 25.05.2012, 19:08
Щодо зображення африкат: спробувавши декілька варіантів, найкращим виходить такий: буква д, тоді "волосковий" пропуск ("hair-space", ALT+8202), тоді оця дужечка (ALT+0865). Виходить так: [д ͡ж]. Ну або вставляйте транскрипцію як формулу (навіть з використанням MathType), там є різні діакритичні знаки, як мінімум у самому Ворді така дужка, лиш таки трикутна, є точно…
Цитата
+2 #1 Олександр 25.05.2012, 18:53
Привіт. Якщо ви до цього часу не дізнались: є спеціальний символ апострофа, який з'являється над будь-якою попередньою буквою, будь то голосна чи приголосна (ось т́а́ќ). Для цього вам треба встановити клавіатуру "Strange Ukrainian", яку можна знайти через Google. Або ж вивчити напам'ять код апострофа… тримаючи ALT, написати 0769.
Цитата

Додати коментар


Захисний код
Оновити

http://www.zoofirma.ru/