http://www.zoofirma.ru/

Фольклор. Календарно-обрядові пісні. Колядки

Колядки - пісні зимового циклу, які виконують ввечері 6 січня. Язичники в цей день відзначали народження нового сонця, в Християнстві 6 січня - день народження Ісуса Христа.

Умовно колядки можна поділити на три групи:

віншувальні, язичницькі  та християнські.

Віншувальні колядки співалися всім членам родини з побажанням усіляких гараздів в наступному році. Класична віншувальна колядка, яку знають мабуть усі - "Добрий вечір тобі, пане господарю". Проте є багато колядок і для господині, для сина, дочки тощо. В такі спеціалізовані колядки вплітались справжні імена тих, кому колядувалося.

Ось уривочок із "Зачарованої Десни" Олександра Довженка, де чудово описано саме такий момент:

— Пустіть колядувать! — питається ще раз.

— Співайте! — голосно одказує мати.

— Кому?

— Сашкові!

— «Молодець Сашечко та по торгу ходив, святий вечір...» — заспівало зразу аж чотири дівки, і вже хто знав, чи то від морозу, чи такі дівчата і слова колядки у зимовий вечір, тільки спів лунає так дзвінко і гучно і світ став одразу такий урочистий, що в мене, малого, аж дух захопило.

Язичницькі колядки переважно пов'язані із темою створення світу. Існує велика кількість їх варіантів, частина з них пізніше була "християнізована" - вводились біблійні персонажі (Святий Петро, Святий Миколай тощо). Однією з найвідоміших язичницьких колядок є "Ой як же було із прежде віка", яку Костянтин Меладзе використав у мюзиклі "Вечори на хуторі поблизу Диканьки".

Християнські колядки відповідно розповідають історію народження Ісуса Христа: пошук Йосипом і Марією місця для ночівлі, народження Ісуса в яслах в печері між тваринами, осяяння цієї події зіркою, прихід пастухів і волхвів для поклоніння, погрози царя Ірода і так далі. однією з найпопулярніших колядок цього виду є "Нова радість стала".

Впізнати колядки можна за такими словами-індикаторами:

Святий вечір, Коляда (Колєта), Боже, Ісус, Марія, Йосип, Син Божий народився.

автор - Леся Скорик © "Світ слова"

Додати коментар


Захисний код
Оновити

http://www.zoofirma.ru/