http://www.zoofirma.ru/

Фольклор. Календарно-обрядові пісні. Щедрівки

Увага! Тренувальні тести з теми

Щедрівка - це новорічна пісня, яку виконують лише дівчата (жінки) останні кілька століть на Старий Новий рік - 13 січня.

Якщо вчитатись (вслухатись) у текст найвідомішої щедрівки в світі "Щедрик-щедрик", то вже п’яте слово змусить замислитись: "Щедрик-щедрик-щедрівочка прилетіла ластівочка..."

Насправді, Новий рік наші предки багато тисячоліть зустрічали навесні, і співали щедрівки. Та коли свято було перенесене на 1 січня, пісня помандрувала із ним, адже в свідомості було чітко закріплено - пісня новорічна. То ж і співаємо ми досі посеред зими - "прилетіла ластівочка".

Дехто з вчених вважає, що щедрівки давніші за колядки. Часто в них можна зустріти космогонічні образи: сонця, місяця, зірок. Так, як це ми можемо побачити в щедрівці "Ой сивая та і зозуленька".

Щедрівки, як і колядки, це можливість побажати щастя, здоров’я, багатства.

Впізнати їх можна за такими словами-індикаторами: щедрик, щедрівочка, щедрий вечір Маланка (Меланка і всі варіанти цього імені), маланкувати.

Чому Щедрий? Бо піст (який тривав аж до ранку 7 січня) закінчився. Тому Святвечір (6 січня) - пісний (м’ясні страви не вживаються), а 13 січня - вечір вже щедрий.

Увага! Тренувальні тести з теми

автор - Леся Скорик © "Світ слова"

Додати коментар


Захисний код
Оновити

http://www.zoofirma.ru/