http://www.zoofirma.ru/

Значущі частини слова: корінь, префікс, суфікс, закінчення

Увага! Тренувальні тести

Запускаємо Youtube канал "Світу слова" - приєднуйся!

  Підготовка до ЗНО з української мови та літератури
індивідуально і в групах від автора сайту "Світ слова"
Запис за телефоном (viber)  0664302060

Значущі частини слова називаються морфемами. До морфем належать: корінь, префікс, суфікс та закінчення.

Закінчення – це змінна частина слова, що виражає зв'язок одного слова з іншим. Закінчення легко виділити, змінивши слово за відмінком, числом чи особою: будую, будуєш, будують. (Виділено закінчення. Детальніше про це читати тут)

Частина слова, що залишилася – це основа. В її складі виділяють корінь і, якщо вони є, афікси: префікс, інтерфікс, суфікс, постфікс.

Корінь слова – це однакова частина схожих за значенням слів: телефон, телефонувати, телефонія, телефонічний. (Жирним шрифтом виділено корінь слів – «телефон», що має значення – пристрій для розмов на відстані). Слова, в основі яких лежить один корінь (співпадають не лише звуки, але й значення слова), називають спільнокореневими.

УВАГА! Слід пам’ятати, що найважливіше не буквене співпадання, а саме співпадання значень. В тестах ЗНО на визначення спільнокореневих слів важливо чітко зрозуміти значення кожного слова. Також не забуваймо, що українській мові притаманне чергування як голосних, так і приголосних, тож корінь слова може зазнавати звукових змін у різних спільнокореневих словах: стілстоли, вісквощина, нога – ніженька. Порівняймо друге слово із останньої пари із першим з наступної: ніжножик. Хоч у звуках (буквах) вони абсолютно ідентичні (ніж – ніж), однак не можуть бути спільнокореневими, адже мають абсолютно різне лексичне значення.

 

Увага! Тренувальні тести

Запускаємо Youtube канал "Світу слова" - приєднуйся!

автор - Леся Скорик © "Світ слова"

Читайте також інші теми розділу "Фонетика" та "Лексикологія. Фразеологія", "Будова слова. Словотвір" згідно вимог ЗНО:

Коментарі   

-10 #2 Давид Доманов 03.04.2016, 14:52
Большое спасибо, помогли ДЗ сделать) мне задали выучить эту "будову слова", я решил написать - так будет намного "запоминайней")
Цитата
-1 #1 лена 29.09.2015, 16:16
:-| ;-)
Цитата

Додати коментар


Захисний код
Оновити

http://www.zoofirma.ru/