http://www.zoofirma.ru/

Значущі частини слова: корінь, префікс, суфікс, закінчення (продовження)

Увага! Тренувальні тести

Запускаємо Youtube канал "Світу слова" - приєднуйся!

  Підготовка до ЗНО з української мови та літератури
індивідуально і в групах від автора сайту "Світ слова"
Запис за телефоном (viber)  0664302060

Префікс – морфема, розташована перед коренем, яка слугує для створення нових слів (щастя – нещастя, кризовий - антикризовий, звуковий – надзвуковий, купити – закупити)  або форм слова (розумний – найрозумніший, читати – прочитати).

Інтерфікс – сполучний звук, що об’єднує дві основи в складних словах: водоспад, сонцелюбний, однозначний, кожум’яка.

Суфікс – морфема, розташована після кореня, яка слугує для створення нових слів ( телефон – телефонувати, ліс – лісник) або форм слова (літо – літечко, мода - модний - модніший).

Постфікс – морфема –ся, -сь, яка в дієсловах стоїть після закінчення і має зворотне значення (знайомити – знайомитися, закохати – закохатися). До постфіксів також відносять частки: -будь, -небудь, -но, -де: зроби-но, бозна-де, чий-небудь. Але постфіксами вони є лише тоді, як розташовані в кінці слова. Порівняймо: дехто і будь-де. Лише в другому варіанті –де – це постфікс.

УВАГА! Префіксів і суфіксів у слові може бути кілька: перерозподіл – три префікси: пере, роз, по; подаруночок – два суфікси: унок, ок.

Для виділення префіксів і суфіксів необхідно добрати слова із подібними морфемами. За походженням префікси і суфікси є українськими та іншомовними. З останніми слід бути уважними при написанні іншомовних слів при подвоєнні. Наприклад, асиміляція і дисиміляція, еміграція – імміграція (виділено префікси). Подвоєння в слові «імміграція» відбувається саме через співпадання початкової букви кореня і останньої букви префікса.

 

Увага! Тренувальні тести

Запускаємо Youtube канал "Світу слова" - приєднуйся!

автор - Леся Скорик © "Світ слова"

Читатйте також інші теми розділу "Фонетика" та "Лексикологія. Фразеологія", "Будова слова. Словотвір" згідно вимог ЗНО:

Додати коментар


Захисний код
Оновити

http://www.zoofirma.ru/