http://www.zoofirma.ru/

Словотвір

Увага! Тренувальні тести

Запускаємо Youtube канал "Світу слова" - приєднуйся!

Словотвір – це розділ мовознавства, що вивчає утворення нових слів у мові. Будь-яка мова збагачує свій лексичний склад двома шляхами – запозиченням іншомовних слів та утворенням нових слів на базі вже існуючих. Другий спосіб є переважаючим. До того ж, дуже часто слова, запозичені з іншої мови, потім слугують твірною основою для творення за правилами української мови.

У житті людства постійно виникають нові предмети і явища, які потребують називання. Починаючи від простих речей, які оточували наших предків, таких як «дерево», «хата», «річка», і закінчуючи назвами абстрактними: «любов», «навчання», «майстерність». За допомогою слів люди виражають свої думки, спілкуються, мислять, розвиваються.

В кожному з нас дрімає Адам, якому Бог дав завдання назвати усе суще на землі. Цю історію детальніше можна прочитати в Біблії. В дитинстві кожен з нас змінював і створював свої слова і назви, якими ділився із ближніми. Механізми творення слів нами засвоюються не усвідомлено саме в ранньому віці, і часто саме за значенням основного слова ми шукаємо його зв’язки з іншими. Якось моя знайома п’ятирічна дівчинка запитала: «Як звуть маму поросяти? – і сама ж дала відповідь – Поросиха». Дитина перенесла вуличну звичку називати жінку (маму подруги-друга) за прізвищем чоловіка із використанням суфікса –их і закінчення –а. Найвідоміший літературний приклад, Кайдашиха, дружина Омелька Кайдаша із повісті Івана Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я». До речі, мало де згадується її справжнє ім’я – Маруся Кайдаш. Отже прізвище чоловіка – Кайдаш – у даному випадку є твірним словом, а Кайдашиха – похідним. Більшість слів в українській мові нині є похідними, лише найдавніша лексика вважається непохідною, бо немає можливості дізнатися про походження таких слів як «бігти», «лице» та інших.

Якщо ж повернутися до нашого дитячого прикладу з «поросихою», то стає зрозуміло, що від одних слів можна утворювати нові за допомогою певних суфіксів, а від інших – ні. Існують різні способи словотвору і твірні основи.

 

Увага! Тренувальні тести

Запускаємо Youtube канал "Світу слова" - приєднуйся!

автор - Леся Скорик © "Світ слова"

Читайте також інші теми розділу "Фонетика" та "Лексикологія. Фразеологія", "Будова слова. Словотвір" згідно вимог ЗНО:

Коментарі   

0 #1 Jl 21.04.2015, 11:01
у 2-гому абзаці двічі написано одне і те саме речення.
Цитую:" До речі, мало де згадується її справжнє ім’я – Маруся Кайдаш. До речі, мало де згадується її справжнє ім’я – Маруся Кайдаш."
Цитата

Додати коментар


Захисний код
Оновити

http://www.zoofirma.ru/