http://www.zoofirma.ru/

Основні способи словотворення в українській мові: префіксальний

Увага! Тренувальні тести

Запускаємо Youtube канал "Світу слова" - приєднуйся!

Є дві великі групи способів, за допомогою яких в українській мові утворюються слова: морфологічна і неморфологічна. Префіксальний, суфіксальний, префіксально-суфіксальний, безафіксний, основоскладання, абревіація є представниками морфологічної групи творення слів. Оскільки всі ці способи мають справу із створенням нових слів – морфем, тому він і отримав таку назву.

Неморфологічна група складається із морфологічно-синтаксичного, лексико—синтаксичного та лексико-семантичного способів словотвору.

Детальніше на кожному способі словотвору ми спинимося в наступних статтях, а зараз розглянемо префіксальний спосіб словотвору.

Префіксальний спосіб полягає у додаванні до слова префікса, внаслідок чого утворюється нове слово. Наприклад, правда – неправда, напівправда, хід – перехід, обхід, захід, вихід, вхід. (Жирним виділено твірні префікси, а підкресленням – твірні основи).

Увага! В завданнях тестів слід бути уважним при визначенні твірного слова, чи твірної основи, адже твірними вважаються ті слова/основи, які стоять на один крок перед похідним словом, що розглядається.

Наприклад, якщо у завданні стоїть запитання: «Від якого слова походить іменник «співвіднесення»?», то правильна відповідь: «Від іменника «віднесення», що в свою чергу походить від іменника «несення». Хоча не слід забувати, що такі слова можуть співвідноситись із двома твірними. Детальніше про це ми розказували вище. Прочитати можна тут.

Увага! Тренувальні тести

Запускаємо Youtube канал "Світу слова" - приєднуйся!

автор - Леся Скорик © "Світ слова"

Читайте також інші теми розділу "Фонетика" та "Лексикологія. Фразеологія", "Будова слова. Словотвір" згідно вимог ЗНО.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

http://www.zoofirma.ru/