http://www.zoofirma.ru/

Другорядні члени речення. Обставина

Увага! Тренувальні тести з теми!

Запускаємо Youtube канал "Світу слова" - приєднуйся!

Обставина - другорядний член речення, який указує на різні особливості дії. Основне питання: як?

Обставини виражаються:

– прислівниками: Співала ж дзвінко, дужо, незрівнянно!

– іменниками в непрямих відмінках з прийменниками і без прийменників: Люблю, коли із неба місяць круторогий туманно дивиться у вікно (В. Сосюра).;

– дієприслівниками або дієприслівниковими зворотами:

Ліс, наблизившись, перетворився з голубого в зелений, його соковиті хащі по той бік річки, прокидаючись, повнилися пташиним тисячоголосим гомоном.

Види обставин:

– обставини місця, що вказують на місце дії і відповідають на питання: де? куди? звідки?

Надворі стояла тиша.

– обставини часу, що вказують на час дії і відповідають на питання: коли? як довго? з/до якого часу?: Вітерець ще досі делікатно повівав.

– обставини способу дії, що вказують на спосіб дії чи ознаки і відповідають на питання як? яким способом?: А дівча побігло, сміючись.

– обставини міри й ступеня, які відповідають на питання: якою мірою? як багато? наскільки?: Стежка від озерця до хати неначе надвоє покоротшала.

– обставини мети, які вказують на мету дії і відповідають на питання: з якою метою? для чого? навіщо?: Осінь сіла відпочити.

– обставини умови вказують на явище, стан, за наявності якого може відбуватися дія, і відповідають на питання за якої умови дія відбувається?: Лише знаючи минуле, йтимеш вперед.

– обставини причини, що вказують на причину дії і відповідають на питання: чому? через що? з якої причини?: Згарячу Остап із Соломією бігли ще деякий час, аж поки знесилилися зовсім.

– обставини допустові, які вказують на умову, всупереч якій дія відбувається: незважаючи на що? всупереч чому?

А в небі, незважаючи на спеку, вились жайворонки.

Увага! Тренувальні тести з теми!

автор - Леся Скорик © "Світ слова"

Читайте також інші теми розділу "Фонетика" та "Лексикологія. Фразеологія""Будова слова. Словотвір,"Синтаксис.Пунктуація" згідно з вимогами ЗНО.

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

http://www.zoofirma.ru/