http://www.zoofirma.ru/

Вставлені слова і речення

Увага! Тренувальні тести з теми

Запускаємо Youtube канал "Світу слова" - приєднуйся!

Мовознавець Іван Ющук , крім вставних слів і речень, виділяє вставлені. Хоч в ЗНО їх не відокремлюють, вважаю, варто ознайомитись із розділовими знаками, адже вони можуть трапитися в тестах.

Вставлені слова і речення вносять у речення додаткову інформацію. Залежно від того, як вставлені силова і речення вимовляються, їх виділяють з обох боків комами, тире або дужками. Їхня ж інтонація залежить від змісту і від волі автора.

У вставлених реченнях розділові знаки ставляться відповно до загальних правил. У кінці їх крапка не ставиться, але може стояти знак оклику або знак питання.

Розділові знаки при вставлених словах і реченнях:

Коми: Якщо вставлене речення вимовляється майже таким самим тоном, як і основне, то воно виділяється з обох боків комами.

1. Звали нашого діда, як я вже потім довідавсь, Семеном (О. Довженко). 2. Лишилася у нас, і зовсім це не хиба, глибока шана повсякчас – так! – до святого хліба! (М. Рильський).

Тире: Якщо вставлені слова чи речення вимовляються підвищеним тоном, то вони виділяються з обох боків тире.

1. Марфа – тоді її в селі за маленький зріст звали “маленькою Марфою” – знала, що лист від тата приходить раз на місяць (Григір Тютюнник). 2. Сама мати божилася, що буде в раю між святими, як боляща великомучениця, що годує ворогів своїх – діда й бабу – та догоджає їм (О. Довженко). 3. Степан почав одмовлятися — він же не голодний! — та студент не слухав його, поволі надів сорочку і, не підперезуючись, виплив із кімнати (В.Підмогильний).

Дужки: Найчастіше вставлені слова чи речення вимовляються пониженим тоном. Тоді вони виділяються дужками або іноді комами з тире.

1. Я виходжу з-за клуба, в новенькому дешевому костюмі (три вагони цегли розвантажив з хлопцями-однокурсниками, то й купив) і з чемоданчиком у руці (Григір Тютюнник). 2. Знов лабіринт якийсь, рвана бляха (видно, вирізав хтось лист алюмінію), і раптом з напівтемряви напис…(О.Гончар).3. Демид зразу скочив (коліно різко заболіло), схопив дівчину за плечі, підвів (В. Собко). 4. Отже iнодi сом вам принесе не тiльки самого себе, як свiжу й дуже смачну рибу (якщо її засмажити), а ще й неабияку холодну закуску (Остап Вишня).

Кома й тире: Якщо на місці розриву основного речення повинна стояти кома.

1. Проснувшись ранком на печі, де спав я в просі чи в житі, – ой брешу, – в ячмені…(О. Довженко). 2. Письменниковi не до лиця, – м'яко кажучи, – перебiльшувати (Остап Вишня). 3. Але їсти коштом чужих хлопців, – бо вони ж безперечно влаштували цю бесіду, – йому не дозволяв гонор (В.Підмогильний).

Перейти до теми:

"Вставні слова. Поділ на групи за значенням";

"Вставні слова чи члени речення?";

"Вставне речення".

Увага! Тренувальні тести з теми

Запускаємо Youtube канал "Світу слова" - приєднуйся!

автор - Леся Скорик © "Світ слова"

Читайте також інші теми розділу "Фонетика" та "Лексикологія. Фразеологія""Будова слова. Словотвір,"Синтаксис.Пунктуація" згідно з вимогами ЗНО.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

http://www.zoofirma.ru/