http://www.zoofirma.ru/

Основні способи словотворення в українській мові: безсуфіксальний

Увага! Тренувальні тести

Запускаємо Youtube канал "Світу слова" - приєднуйся!

Є дві велику групи способів, за допомогою яких в українській мові утворюються слова: морфологічна і неморфологічна. Префіксальний, суфіксальний, префіксально-суфіксальний, безафіксний, основоскладання, абревіація є представниками морфологічної групи творення слів.

Якщо попередні способи словотвору працювали за рахунок додавання префіксів чи суфіксів, або того і того одночасно, то безсуфіксальний ( його ще називають «безафіксний») спосіб словотвору навпаки передбачає відкидання (усікання) суфіксів і закінчень. Наприклад: іменник «трус» походить від дієслова «трусити». Слово «трус» було створене шляхом відкидання суфікса «и» та суфікса інфінітиву «ти». Багато іменників називаються віддієслівними саме через те, що утворені вони від дієслів без суфіксальним способом.

Пошук – від пошукати (відкинуто суфікс «а» та суфікс інфінітиву «ти»); спалах – від спалахувати; біг – від бігати; оповідь – від оповідати, блиск – від блискати; тріск – тріскати; підпис – від підписувати; відвід – від відводити; вступ – від вступати; гніт – від гнітити.

Також без суфіксальний спосіб словотвору використовується при створенні іменників від прикметників: іменник «юнь» створено від прикметника «юний» шляхом відкидання закінчення «ий». Ще кілька прикладів: запал – від запальний; зелень – від зелений; солод – від – солодкий; північ – від північний.

Увага! Тренувальні тести

Запускаємо Youtube канал "Світу слова" - приєднуйся!

Читайте також інші теми розділу "Фонетика" та "Лексикологія. Фразеологія", "Будова слова. Словотвір" згідно вимог ЗНО.

автор - Леся Скорик © "Світ слова"

Додати коментар


Захисний код
Оновити

http://www.zoofirma.ru/