http://www.zoofirma.ru/

И-І в коренях іншомовних слів

Увага! Тренувальні тести з теми

Запускаємо Youtube канал "Світу слова" - приєднуйся!

1. І пишеться:

1.1. На початку слова: Іспанія, ідеалізм, інструкція, Ілона.

1.2. Після приголосного перед голосним, є та й: геніальний, матеріал, клієнт, аксіома.

1.3. Після приголосних у кінці невідмінюваних слів: таксі, попурі, журі, візаві.

1.4. Після приголосних в особових іменах і в географічних назвах (крім випадків, зазначених у 2.3–2.5 нижче), а також у похідних прикметниках перед наступним приголосним  і в кінці слова: Замбезі, Капрі, Лісабон, Міссісіпі, Монтевідео, Нагасакі, Поті, Ніл, Севілья, Сідней,  Сомалі, Сочі; Анрі, Білло, Гальвані, Грімм, Дідро, Дізель, Овідій, Россіні; лісабонський.

Примітка. Власні імена, що перетворилися в назви предметів і явищ, тобто стали загальними іменами, пишуться за правилами правопису загальних назв іншомовного походження: дизель (хоч Дізель).

1.5. Після б, п, в, м, ф, г, к, х, л , к перед наступним приголосним: бізнес, пілот, академік, фінанси, графік, гімн. (Фраза для запам’ятовування: Хі, МаВПа БуФ ГиКНуЛа)

УВАГА! У ряді слів іншомовного походження, що давно засвоєні українською мовою, після цих літер пишеться відповідно до вимови и: бурмистер (але бургомістр),

вимпел, єхидна, імбир, кипарис, лиман, миля, мирт, нирка, спирт, химера та ін., а також у словах, запозичених із тюрк. мови: башкир, гиря, калмик, кинджал, киргиз, кисет, кишлак.

УВАГА! З И, а не з і пишуться слова церковного стилю: диякон, єпископ, єпитимія, єпитрахиль, камилавка, митра, митрополит, християнство.

УВАГА! З І пишуться складні слова типу староіндійський, новоірландський; слова з префіксами типу антиісторичний, доісторичний, поінформувати, безідейний, дезінтеграція, дезінфекція, дезінформація, розіграш.

Але Ї пишеться після голосного: мозаїка, наївний, прозаїк, руїна, теїн; Енеїда, Ізмаїл, Каїр.

 

2. И пишеться:

2.1. У загальних назвах після приголосних д, т, з, с , ц, ж (дж), ч, ш, р перед наступним приголосним: дизель, динамо, диплом, директор, диван, методика, інститут, математика, стимул, позиція, фізика, силует, система, цистерна.(Фраза для запам’ятовування: Де Ти З’їСи Цю ЧаШу ЖиРу)

2.2. У географічних назвах з кінцевими -ида, -ика: Антарктида, Атлантида, Флорида.

2.3. У географічних назвах після приголосних дж, ч, ш, щ, ц перед приголосним: Алжир, Вірджинія, Чилі. Але: перед голосним і в кінці слова пишеться і: Віші, Шіофок.

2.4. У географічних назвах із звукосполученням -ри- перед приголосним (крім й): Великобританія, Крит, Мавританія, Мадрид, Цюрих. Але: Австрія, Ріо-де-Жанейро.

2.5. У деяких географічних назвах та похідних від них після д, т та згідно з традиційною вимовою: Аддис-Абеба, Аргентина, Братислава, Бразилія, Ватикан, Единбург, Єгипет, Єрусалим, Китай, Кордильєри, Пакистан, Палестина, Сирія, Сицилія, Скандинавія, Тибет.

Увага! Тренувальні тести з теми

Запускаємо Youtube канал "Світу слова" - приєднуйся!

автор - Леся Скорик © "Світ слова"

Читайте також інші теми розділу "Фонетика" та "Лексикологія. Фразеологія""Будова слова. Словотвір"Синтаксис.Пунктуація" згідно вимог ЗНО.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

http://www.zoofirma.ru/