http://www.zoofirma.ru/

Бігати хвостом

Бігати (тягнутися, ходити і т. ін.) хвостом за ким.

  1. Невідступно, набридливо слідувати за ким-небудь

Найбільше балакали люди, як Параска хвостом бігала за паном.. (Мирний); Про Таню Коваль Шухновський говорив: – Мабуть, диявол сидить у цій дівці. Некрасива, без ніякої фігури, а хлопці хвостом за нею тягнуться (Збан ).

Варіанти: бігати (ходити) хвостиком.

– Ти його не води, Галю, за собою,– каже Івась Галі,– бо він тілько іграшки теряє.– Та я його не вожу,– він сам хвостиком за мною біга (Мирний) ; Він бачив, що дурненький Власов утюрився в його сестру, що хвостиком бігав би усюди за нею (Мирний); А Демко швидше за все хвостиком ходить за Жданою і розтягує рота до вух… (В. Рутківський. Джури-характерники); Я не плентатимуся за тобою хвостиком (С. Маєр. Сутінки. Світанок); Біжачи вранці до школи повз базар, Климко частенько завертав у ряди заради того, щоб походити хвостиком за Бочонком і послухати оті його таємничі слова — «куальцексс», «хіна», «авспіріні»...(Г.Тютюнник. Климко); Порфир мав звичку, ув'язавшись хвостиком, теж никати за ними, бо кому ж не цікаво послухати про тих бородатих скіфів, про загадкову Гілею, а зараз при появі екскурсантів перше бажання було: дременути геть!(О.Гончар. Бригантина); І це той дядя Андрон, що колись, як дівчина була  ще маленькою, приїздив у Кураївку збадьорений, забавляв Інну різними жартами, той, у кого вона не раз сиділа на плечі, бігала за ним повсюди хвостиком та сама зачіпала до жартів, дражнилась до нього смішною, десь від старих підхопленою пісенькою…(О.Гончар. Берег любові).

Синонім: назирці ходити.

  1. Наздоганяти кого-небудь.

бігти хвостиком.

– Затримайте його! – мало не плачучи, попросила Жакліна, коли за Віталієм зачинилися двері.– Невже ж мені за ним хвостиком бігти? (Мур.).

Закріпи знання з тренувальними тестами!  
Запускаємо Youtube канал "Світу слова" - приєднуйся!
Ласкаво просимо в "Світ слова"

Додати коментар


Захисний код
Оновити

http://www.zoofirma.ru/