http://www.zoofirma.ru/

Як більмо

Як більмо

  1. Зайвий, непотрібний, неприємний.

– І ще просимо приписати до нашого музею вітряк. Отой, що стоїть за конторою. Він декому як більмо на оці, зруйнувати хочуть (Цюпа); – Усім я буду як більмо ув оці. Хоч як хочете, а й ви підчас засоромитесь при людях мені честь віддати (Кв.-Осн.); [Герцик:] Всім я тут, як більмо в оці (Кроп.);

// Такий, що дратує, заважає. Вона почула, як чоловік збуджено розповідав про Пимона Базалія: – Як більмо в оці, так для мене отой Пимон (Шиян).

більмо на оці.– Лісовики – більмо на'оці, чуєш? – строго дивиться Стадницький на управителя.– Коли вже позбудемося їх? (Стельмах); Але білий бельведер не давав спати Тихонові. Білий бельведер голуб'ятника – більмо на оці (Рудь).

як більма на очах. Під Азовом донські козаки не бешкетують, з турками не заїдаються. Щоправда, Смоленськ і інші городи під поляками, як більма на очах (Рибак).

Синоніми: як сіль в оці (у 1 знач.).

  1. кому, для кого, з сл. бути. Перепона, перешкода, завада.

Севастополь стояв їм [німцям] на заваді, був більмом на оці (Кучер); Запорозька Січ для татар була більмом на оці, вона сковувала орду, не давала їй розгулятися на широких просторах України й Росії (Шап.).

Закріпи знання з тренувальними тестами!  
Запускаємо Youtube канал "Світу слова" - приєднуйся!
Ласкаво просимо в "Світ слова"

Додати коментар


Захисний код
Оновити

http://www.zoofirma.ru/