http://www.zoofirma.ru/

Відокремлені обставини

Увага! Тренувальні тести з теми

Запускаємо Youtube канал "Світу слова" - приєднуйся!

Виділяються комами:

1) обставини, виражені дієприслівниковим зворотом: Аж коли дочитав і, одірвавши очі, озирнувся навколо, згадав де він (В. Козаченко).

2) виражені поодинокими дієприслівниками, які не входять до складу присудка: Дівчата зачіпали Миколу, жартуючи, а він усе стояв, похнюпившись (І. Нечуй-Левицький).

Увага! Не відокремлюються одиничні дієприслівники, які знаходяться після дієслова-присудка і позначають спосіб дії, наприклад: Ліпше вмерти біжучи, ніж жити гниючи (М. Багряний).

3) обставини місця, часу, способу дії, виражені прислівником або іменником у непрямому відмінку, що уточнюють попередню обставину: (перед ними можна поставити слова а саме): Рано, разом з сонцем, прокинулась і Харитя. (М. Коцюбинський.);

4) обставини причини, умови, допустовості, виражені сполученням іменників з прийменниками: незважаючи на, всупереч, наперекір, відповідно до, попри, у зв’язку з, залежно від, на відміну від, завдяки, внаслідок, з причини, за браком, за наявністі, згідно з, за згодою, на випадок, внаслідок і под.: Незважаючи на невдачу, настрій у всіх був бадьорий (Л. Дмитерко).

5) Є обставини, відокремлення яких не пояснюється правилами, бо їх автор відокремлює для надання їм особливої смислової ваги: Воздвиженський, при великому зрості, був неповертайло (І. Нечуй-Левицький); У глибокій долині, між мальовничих горбів,.. стоїть невелика хата, біля якої ростуть три могутні дуби (Т. Шевченко).

 

Не відокремлюються комами дієприслівники та дієприслівникові звороти:

1. Якщо вони стали фразеологізмами: Сидіти склавши руки; Повісивши голову поплентався Федірко з вигону. (Ю. Збанацький.)

2. Якщо вони починаються підсилювальними частками і, й: Виконати це завдання можна і не напружуючись.

3. Якщо два звороти чи дієприслівники з’єднані неповторюваними сполучниками і, або: Сонце вже давно сіло в рожевий туман, який ще довго стояв на обрії, поволі згасаючи і розвіваючись (Г. Тютюнник).

 

Увага! Тренувальні тести з теми

Запускаємо Youtube канал "Світу слова" - приєднуйся!

автор - Леся Скорик © "Світ слова"

Читайте також інші теми розділу "Фонетика" та "Лексикологія. Фразеологія""Будова слова. Словотвір" згідно вимог ЗНО.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

http://www.zoofirma.ru/