http://www.zoofirma.ru/

Коментар до історичної пісні "Зажурилась Україна"

Коротко теорія: історичні пісні - це один із різновидів фольклору, в якому оспівуються реальні історичні події, або реальні історичні постаті в баченні тогочасного суспільства. Як правило, пісні не мають авторів, вважаються народними, відповідно - вони реально віддзеркалюють сприйняття сучасниками тієї чи іншої події. Однак слід пам'ятати, що в історичних піснях, як і в будь-якому іншому жанрі фольклору, використовуються усі художні засоби, тобто тропи.

Специфіка будови історичних пісень: присутній поділ на строфи (куплети), однакова довжина рядків, виконувались акапельно (просто співались) або у музичному супроводі.

Пісня "Зажурилась Україна, бо нічим прожити" описує ситуацію, в якій опинилася Україна у 15-16 століттях. Народ страждав від частих нападів турків і татар, які викрадали велику кількість людей для работоргівлі. Лише в чотирьох рядках першої строфи передано весь жах становища -  країні "нічим прожити", бо людей просто немає. Котрі молодші - в полоні, а зовсім маленьких, тих, що не могли витримати виснажливого походу в Крим, просто кинуто під копита коням. Скупими штрихами, у кількох словах створено глибоку картину горя і страждань.

Фактично, весь південь України був беззахисним. Представники тодішньої влади - польська шляхта - не могли забезпечити недоторканність кордонів. Тому турки і татари здійснювали часті напади на поселення. Люди, втікаючи від утисків шляхти, намагалися забратися якнайдалі в Дике Поле ( нинішні Дніпропетровська, Запорізька, частина Донецької та Миколаївської областей). Дуже гострою була потреба у військових утвореннях на кордонах. Такою силою стало козацтво.

Загалом, можна сказати, що пісня "Зажурилась Україна" образно змальовує історію і причини появи козацтва. "Не витрачай намарне час" (як іще можна назвати розмальовування санчат) - борися, борони себе, свою родину, свою країну! Ця думка пронизує усю пісню, вона у різних варіаціях поторюється кілька разів, детально змальовано як саме, за допомогою якої саме зброї можна воювати. Використано прийом градації - повторення однотипних тропів для посилення чи послаблення враження.

Повернутися до тексту пісні "Зажурилась Україна"

автор - Леся Скорик © "Світ слова"


Коментарі   

+11 #1 Танюха 09.09.2012, 12:55
:lol: Спс мені на літературу задали в дз знайти цей вірш....спасибі 8)
Цитата

Додати коментар


Захисний код
Оновити

http://www.zoofirma.ru/