http://www.zoofirma.ru/

Коментар до вірша «Білі акації будуть цвісти» Володимира Сосюри

Перш ніж почати аналізувати цю конкретну поезія Володимира Сосюри, слід пригадати, що він увійшов в українську літературу як неймовірний лірик і романтик, співець кохання, інтимних почуттів і переживань.

Життя Володимира Сосюри припало на дуже буремний історичний час – початок ХХ століття, це безумовно не могло не позначитись на його творчості. Однак найважливіший спадок, що продовжує зворушувати серце і через 90 років після написання – інтимна лірика. До речі, ще за життя автора, багато віршів Володимира Сосюри стали романсами, які наспівували по всій Україні.

Тепер повернімось до поезії «Білі акації будуть цвісти». В ній, як і в багатьох інших творах, головними є почуття героя. Вони вписані, підживлені, посилені картиною весняною травневої природи, де цвітуть акації, ночі короткі і місячні, співають солов’ї. В таку пору важко розлучитись з коханою бодай на мить, хочеться бути з нею кожну хвилину. У використаних автором художніх прийомах психологічного паралелізму, постійних епітетів, метафор легко простежуються народнопісенні мотиви. Водночас автор продовжує і українську літературну традицію, наприклад «Білі акації будуть цвісти» Володимира Сосюри можна порівняти із «Викликом» Михайла Старицького, що починається відомими рядками «Ніч яка місячна, зоряна, ясная…»

Проте ця поезія Володимира Сосюри не обмежується лише сферою інтимних почуттів. В третій строфі виразно починають звучати нотки громадянські, патріотичні. Кохана подібна для поета до України. В останній строфі автор продовжує розвивати цю ідею. Апогеєм, кульмінацією цих порівнянь є злиття двох постатей – батьківщини і дівчини – в один образ для поета. І поєднує їх, перш за все, почуття любові, кохання.

Повернутись до тексту вірша «Білі акації будуть цвісти» Володимира Сосюри.

автор - Леся Скорик © "Світ слова"

 


Коментарі   

+1 #1 Валерия 30.01.2015, 10:57
:-) не плохо,но чего-то не хватает
Цитата

Додати коментар


Захисний код
Оновити

http://www.zoofirma.ru/