http://www.zoofirma.ru/

Основа слова й закінчення

Увага! Тренувальні тести

Запускаємо Youtube канал "Світу слова" - приєднуйся!

Українську (як і всі слов'янські) мову іноземцям вчити досить важко, адже більшість слів змінюються. «Продати телефон», «говорити по телефону», «хвалитися телефоном». У всіх цих фразах ми використали певні форми слова «телефон». Для того, щоб висловити свої думки, ми повинні знати як які слова поєднуються, і якій формі (тобто в якому роді, числі, відмінку, особі, часі) вони повинні бути. Більшість із цих правил ми засвоюємо ще маленькими, тому особливих труднощів вони нам, на відміну від іноземців, не завдають.

Не важко помітити, що в наведених прикладах, що слово «телефон» мало незмінну і змінну частини. «Говорити по телефону, хвалитися телефоном».

Отож змінна частина слова – це закінчення, або флексія ( в прикладах виділена жирним шрифтом), а постійна – це основа (в прикладах підкреслена частина).

Усі змінні слова в українській мові мають закінчення і основу. Для виділення закінчення слід змінити слово: телефон, телефони, телефонів, телефонами. Якщо в деяких формах слова закінчення немає, тобто залишається лише основа слова, то тоді закінчення називається нульовим.

При розборі слова закінчення береться в квадратик. Якщо воно нульове – то квадратик ставиться після основи: телефон □.

Основа підкреслюється знизу слова квадратною дужкою. Оскільки в комп’ютері це зробити достатньо складно, то використаємо підкреслення літер і невеликі квадратні дужки на початку і в кінці слова: ˻телефон˼□.

автор - Леся Скорик © "Світ слова"

Увага! Тренувальні тести

Запускаємо Youtube канал "Світу слова" - приєднуйся!

Читайте також інші теми розділу "Фонетика" та "Лексикологія. Фразеологія", "Будова слова. Словотвір" згідно вимог ЗНО:

 

 

 

 

Коментарі   

+1 #1 Ольга Ткаченко 27.12.2014, 19:23
Скажіть , будь ласка, чи коректним є завдання, в якому учень має написати 2 слова без закінчення, префікса та суфікса. Чи можна вважати слово з нульовим закінченням словом без закінчення?
Цитата

Додати коментар


Захисний код
Оновити

http://www.zoofirma.ru/