http://www.zoofirma.ru/

Твірні основи при словотворенні

Увага! Тренувальні тести

Запускаємо Youtube канал "Світу слова" - приєднуйся!

У більшості слів ми можемо встановити їхнє походження: слово «перехід» походить від «переходити», яке в свою чергу походить від «ходити». Кожне наступне слово в цьому ряду – перехід-переходити-ходити є твірним для попереднього. Якщо ж порівняти ці слова, то можна виділити твірну основу – спільну частину для твірного і похідного слова. У парі «перехід-переходити» твірною основою є перехід (переход) (відбувається чергування о-і в закритому і відкритому складі). Для пари «переходити-ходити» твірною основою є «ходити». Ця твірна основа є похідною, адже слово «перехід» є похідним. Для пари «переходити-ходити» твірною основою є «ходити». В останньому випадку це непохідна твірна основа, адже слово «ходити» є непохідним.

Те, що відрізняє похідне слово від твірного і не входить в твірну основою є твірним афіксом (тобто суфіксом або префіксом). Для першої пари це твердження не актуальне, адже використовується безафіксний спосіб словотвору, про який ми детальніше поговоримо пізніше. Проте у другій парі «переходити-ходити» чітко видно, що нове слово було створене завдяки твірному префіксу «пере».

Отже слід пам’ятати, що твірне слово і твірна основа можуть співпадати, а можуть і відрізнятись, бо твірне слово включає всі морфеми, а твірна основа лише ті, що допомагають у словотворі. Інколи похідні слова можна співвіднести з кількома твірними основами. Наприклад слово «небайдужість» можна співвіднести із твірною основою «байдужість» (твірний префікс «не»), і з твірною основою «небайдуж» (твірний суфікс «ість»).

 

Увага! Тренувальні тести

Запускаємо Youtube канал "Світу слова" - приєднуйся!

автор - Леся Скорик © "Світ слова"

Читайте також інші теми розділу "Фонетика" та "Лексикологія. Фразеологія", "Будова слова. Словотвір" згідно вимог ЗНО

Коментарі   

+1 #3 Юлія56 28.02.2013, 16:03
А слово ходити пішло від похідного слова хід?
Цитата
+14 #2 Vlasnyk 27.10.2011, 18:18
Персонально для Вови.
Замінюємо слово "ходити" на "бігати"
Слово «перебіг» походить від «перебігати», яке в свою чергу походить від «бігати». І далі по тексту. :)
Сподіваюсь, так буде зрозуміліше.
Пример - це російське слово. Українською воно - "приклад".
Правильно зауважив, що "похідне" і "переходити" в одному реченні - тавтологія.
Цитата
-5 #1 Вова 27.10.2011, 07:39
Ну вот навіщо брати за пример слово "ходити" ?? і так дуже не зрозуміло, воно щей переплетається зі словом "похіднє". тофтологія якась.
*** "є похідною, адже слово «перехід» є похідним." © ***
Цитата

Додати коментар


Захисний код
Оновити

http://www.zoofirma.ru/