http://www.zoofirma.ru/

ЗНО 2021: підказки. Відмінювання кількісних числівників

"От не можу я запам'ятати відмінювання кількісних числівників!" – звернувся якось до нас один з учнів. Числівник – ще одна складна тема для випускників. Адже відмінювання українською має свої особливості. Мало кого не здивує:

Я милувався сімома кольорами веселки після дощу.

Вісьма кандидатами навряд чи обмежиться список висуванців у мери.

Для того, щоб ефективно запам'ятати відмінювання кількісних числівників ми створили своєрідну шпаргалку. В підручниках часто використовують термін – "типи відмінювання". Однак, кажемо з досвіду, легше зорієнтуватися, використовуючи математичні позначення:

"одиниці" – для позначення групи  числівників від 1 до 20 і числівник 30. (Математики, не кидайтесь капцями, ми пам'ятаємо, що реальні одиниці значно менші)

винятки – 40,90,100

"десятки" – числівники 50, 60, 70, 80.

"сотні" –  від 200 до 900. (Ну хоч тут повністю співпали з математикою).

Відтак, користуючись шпаргалкою, можна побачити яке закінчення буде у числівника в тому чи іншому відмінку.

Будьте пильні із десятками. Адже в них міняється лише друга частина "ДЕСЯТ",   а у першій не ворушиться жодна буква. Наприклад: "У п'ятдесяти садочках області зроблено ремонт за минулі п'ять років". А не "п'ятИдесяти", як часто кажуть і пишуть. Ох і люблять же на цьому ловити в ЗНО! А ще на орудному відмінку. Але з останнім варто ознайомитись детально по кожному числівнику в межах першого десятка. Зробити це можна на нашому сайті за посиланням.

Продовжуємо запис на курси з підготовки до ЗНО з української мови та літератури.

Для Дніпра можливі офлайн і онлайн групи. Для всіх інших міст – лише онлайн.

Телефон: 067 899 38 70

Додати коментар


Захисний код
Оновити

http://www.zoofirma.ru/