http://www.zoofirma.ru/

ЗНО 2021: підказки. Визначення дієвідміни

"Якщо не вивчеш дієвідміни, то не впізнаїш помилки і втрачатимиш бали в ЗНО". 

Переходимо до наступної теми, з якою виникають проблеми при підготовці до ЗНО – "Визначення дієвідміни". Там є кілька правил і винятки, які повністю можна побачити на нашому сайті тут

Дуже часто в школі вчать визначати дієвідміни за закінченнями у формі ВОНИ (3 особа множини). Однак в ЗНО підбирають такі дієслова, в яких важко зрозуміти як правильно: полЮТЬ чи полЯТЬ.

Тому ми придумали наступну діаграму, яка допомагає, відповідаючи на питання "так" чи "ні", розв'язувати такі завдання правильно.

  1. Слід поставити дієслово в неозначену форму (інфінітив). Наприклад: вивчеш – вивчити, втрачатимиш – втрачати.
  2. Перевіряємо, чи наше дієслово не виняток.

ДО ПЕРШОЇ ДІЄВІДМІНИ НАЛЕЖАТЬ: лити, хотіти, гудіти, жати, іржати, ревіти, слати, сопіти, жаліти, бажати, залежати, бити

ДО ДРУГОЇ ДІЄВІДМІНИ НАЛЕЖАТЬ: бігти, спати, стояти, боятися

  1. Якщо дієслово не виняток, то наступним пунктом дивимося на букву перед ТИ.

Якщо це И, І, Ї – перевіряємо, чи вони випадають у 1 особі однини (форма "Я"): вивчИти – я вивчу. Буква "И" випала – це дієслово належить до ІІ дієвідміни. Отже, правильно писати: вивчиш.

Якщо ж перед ТИ – ЖА, ЧА, ША, ЩА – перевірмо, чи зникає тут суфікс А у 1 особі однини (форма "Я"): втраЧАти – я втрачАю. Якщо А випадає, дієслово належить до ІІ дієвідміни, якщо ж ні, як у нашому прикладі, то це дієслово належить до І дієвідміни. Правильно писати: втрачатимеш.

До якої ж дієвідміни належить дієслово "впізнаїш", чи правильно воно написане? Відповіді пишіть в коментарях. Чи допомагає алгоритм на картинці?

Продовжуємо запис на курси з підготовки до ЗНО з української мови та літератури.

Для Дніпра можливі офлайн і онлайн групи. Для всіх інших міст – лише онлайн.

Телефон: 067 899 38 70

Додати коментар


Захисний код
Оновити

http://www.zoofirma.ru/