http://www.zoofirma.ru/

Мина Мазайло (1991) Частина перша

Увага! Тренувальні тести

Запускаємо Youtube канал "Світу слова" - приєднуйся!

20-30 роки минулого, ХХ-го, століття - важка і суперечлива епоха. Творилося нове суспільство, яке шукало ворогів і зовнішніх, і внутрішніх. і оскільки всі процеси відбувалися досить швидко і керувалися в своєму розвитук директивами влади, а не доцільністю тих чи інших змін, То письменники і поети того часу просто не встигали повністю переорінтуватись, адже були не флюгерами, які повертають туди, куди вирішить влада, а критично мислячими людьми, які відображали свою добу так, як вони її бачили. Якщо націоналістам, які програли боротьбу за незалежність було простіше, вони замість багнетів узялися до пера, як це зробив Євген Маланюк, то українські комуністи, які буцім перемогли, дуже швидко почали розуміти свою приреченість. Однак вони писали, вони вишуковували в своїй мінливій дійсності факти, ідеї, ідеали, про які слід було писати. Навіть якщо думка можновладців мінялась.

Саме такою злободенно-одноденною темою стала українізація, яку розгорнули, а невдовзі так само згорнули представники радянської влади на Україні. Видатний український драматург Микола Куліш відгукнувся на початок українізації написанням п'єси "Мина Мазайло". Однак на час її постановки україназація була вже згорнута, і тому твір заборонили.

Основний конфлікт п'єси - бажання батька Мини стати нормальним росіянином із російським прізвищем, а сина Мокія - найукраїнськішим українцем, додавши до прізвища втрачене "Квач". Однак це лише на поверхні. Адже видатний письменник своїм талантом в комедійній ситуації, щ нагадує "Мартина Борулю" і "Міщанина-шляхтича" зумів показати протирічне лице своєї доби. Показав різнорідне, зорієнтоване часом діаметрально протилежно суспільство, в якому немає однозначних позитивних чи негативних героїв. Ані комсомольці - майбутні комуністи, які взагалі хочуть замінити прізвища номерами, ані Мокій, так залюблений у мову, ані дядько Тарас, що тужить за часами нацональної боротьби - ніхто з них не є стовідсотковим позитивним героєм. от і з негативними героями трохи простіше. Тьтоя Мотя з Курська - яскрава рпедставниця вузьколобих шовіністів - поза конкуренцією.

Пропоную понайомитись із першою частиною вистави "Мина Мазайло" (1991):

Подивитись другу частину п'єси можну тут

Прочитати текст п'єси "Мина Мазайло".

Повернутись до розілу "Відео. Екранізації".

автор - Леся Скорик © "Світ слова"

Додати коментар


Захисний код
Оновити

http://www.zoofirma.ru/