http://www.zoofirma.ru/

Лексичне значення слова

Увага! Тренувальні тести

Запускаємо Youtube канал "Світу слова" - приєднуйся!

  Підготовка до ЗНО з української мови та літератури
індивідуально і в групах від автора сайту "Світ слова"
Запис за телефоном (viber)  0664302060

Лексичне значення слова – це те поняття, той зміст, який вклали в слово люди. Слова можуть позначати предмети, осіб, явища, процеси, ознаки, взагалі всю повноту наших думок і мислення. Фактично, без слів ми не змогли б виражати свої почуття, своє бачення світу, не могли б спілкуватися одне з одним. Мова – це сукупність певних поєднань звуків, букв, яким конкретною людською спільнотою (найчастіше – етносом, народом) присвоєно певне значення. Окрім лексичного значення, слова мають і граматичне значення, яке показує, що слово належить до певної частини мови та має граматичні ознаки.

Наприклад, лексичне значення  слова "млин" - споруда, що розмелює зерно на борошно за допомогою вітряної, водяної, парової та інших видів енергії. Це значення ми знайдемо в будь-якому тлумачному словнику української мови. Граматичне значення слова "млин" - іменник, чоловічого роду, вжитий в називному відмінку однини, належить до другої відміни. Однак слід пам’ятати, що лише самостійні частини мови мають лексичне значення, а службові - лише граматичне.

Варто зауважити, що лексичне значення слова відбиває лише узагальнене поняття про предмет, явище, ознаку. Дуже часто одне й те ж слово може викликати дуже різні асоціації у людей. Наприклад, коли ми чуємо чи бачимо слово «собака», то один може уявити пуделя, інший вівчарку, хтось цуценя, для когось «собака» – лайливе слово, для когось – асоціація з вірним другом. Але всі погодяться, що «собака» це чотиринога свійська тварина, що першою була приручена людиною. Тобто кожне слово несе в собі узагальнене, не спеціалізоване, об’єктивне значення, яке є для слова основним. А у сприйнятті цього слова кожним формується суб’єктивне значення, або емоційне його сприйняття.

Увага! Якщо в ЗНО трапляється завдання на лексичне значення слова, то найчастіше - щодо доречності вживання конкретного слова в певному контексті. Тобто пропонують обрати слово замість пропуску в реченні. Як чинити? Дивитися на речення і обрати саме те слово, яке можна використати. Будьмо уважні, бо дуже часто в таких завданнях дають пароніми, себто слова близькі за звучанням-написанням, але дуже різні за значенням: Адресат отримав листа чи адресант отримав листа? Інколи у варіантах дають слово, яке за значенням підходить, але не можливе для вживання в даному контексті. Наприклад: Поголос пішов по селу. Не можна сказати: "Поголос поліз" чи "Поголос побіг". Хоча, якщо замінити підемт"поголс" на слово "хлопчик" - всі запропоновані варіанти є можливими.

Увага! Тренувальні тести

Запускаємо Youtube канал "Світу слова" - приєднуйся!

автор - Леся Скорик © "Світ слова"

 

Читайте також інші теми розділу "Фонетика" та "Лексикологія. Фразеологія" згідно вимог ЗНО:

Лексикологія як учення про слово

Ознаки слова як мовної одиниці

Багатозначні й однозначні слова

Пряме та переносне значення слова

Омоніми

Види омонімів

Синоніми

Види синонімів

Антоніми

Види антонімів

Лексика української мови за походженням

Власне українська лексика

Лексичні запозичення з інших мов

Приклади запозичень з різних мов

Загальновживані слова

Професійна лексика

Діалектна лексика

Розмовна лексика

Терміни

Лексика української мови з погляду активного й пасивного вживання

Застарілі й нові слова (неологізми)

Нейтральна й емоційно забарвлена лексика

Нейтральна й емоційно забарвлена лексика (продовження)

Поняття про стійкі сполуки слів і вирази

Фразеологізми

Джерела походження фразеологізмів

Приказки, прислів'я, афоризми

Коментарі   

-7 #2 Толь 08.05.2012, 15:35
Першоджерело: http://sum.in.ua/s/mlyn
Цитата
+10 #1 Толь 08.05.2012, 15:34
Загалом, слово "млин" саме так було визначено в першому українському тлумачному словнику - "Словник української мови в 11 томах". (дав посилання) Всі інші просто скопіювали звідти. Якби ж словники були без "списування", різні словники могли б по-різному його трактувати. Наприклад, у нас "млином" називають також електростанцію у формі водяного млину.
Цитата

Додати коментар


Захисний код
Оновити

http://www.zoofirma.ru/